Vlašské ořechy
vlašské ořechy patří mezi velmi starou superpotravinu, která byla konzumována již v Neolitu. Vlašský ořech je plodem ořešáku ( poživatelné jádro a skořápka ), které dozrávají koncem prázdnin. Vlašské ořechy jsou velmi výživné, obsahují až 70% tuků a to převážně mastné nenasycené kyseliny omega 3 a 18% bílkovin ( proteinů )., vitamínů B1, B2, B3, B6 a E, a minerálů železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, draslík,
Možnosti využití vlašských ořechů:
- jádra vlašských ořechů
- olej z vlašských ořechů
- tinktura z jader
- likér ( ořechovka
- máslo z vlašských ořechů
- mouka z ořechových jader
- při pečení do cukroví, do salátů
- v medu konzervované vlašské ořechy
Účinky vlašských ořechů
- snižuje hladinu cholesteroluVlašské ořechy
- reguluje krevní tlak
- protizánětlivé vlastnosti
- podporují psychiku
- posilují sexuální potenci a plodnost ( díky vysokému obsahu manganu )
- působí pozivně na vlasy, nehty a pokožku ( zinek )
- antioxidant
- působí proti astmatu
- posilují střeva
- při angíně pektoris
- snižují riziko infarktu a mozkové mrtvice
- působí jako prevence chudokrevnosti
- vhodné pro vegetariány, vegany a diabetiky ( nízky obsah sacharidů )
- brainfood
- vhodné pro Paleo a RAW stravu
- působí proti nervovému vyčerpání, stresu a depresím - brainfood
- prevence proti obezitě
- zdrojem energie pro buňky
Dávkování: stačí jedna hrst za den
Skladování: suché, chladné a temné místo
Jak uchovávat vlašské ořechy?
lednička 4-6 měsíců
mraznička - až jeden rok
ve skořápkách na suchém, temném a chladném místě i 4 roky
Co obsahují vlašské ořechyvitamíny B1, B2, B3, B6, B9 a E
minerály a stopové prvky zinek, hořčík, měď, draslík, mangan..
nenasycené mastné kyseliny
proteiny