Sušená šťáva z mladého ječmene verzus rozemleté mladé výhonky ječmene
Sušená šťáva z mladého ječmene verzus rozemleté mladé výhonky ječmene , Green food
ječmen sušená šťáva ( hlavní představitelé: např. Naturalis, Fresh, Zdravější život ) x ječmen drcená trávaMladá zelený ječmen, lisová šťáva Jak vylisovaná usušená šťáva z mladého ječmene tak usušená rozemletá rostlina obsahují stejné zdraví prospěšné látky. Rozdíl je v jejich koncentraci, kdy šťáva z mladého ječmene je koncentrovanější oproti rozemleté rostlině, která navíc obsahuje i nosnou vlákninu. Rozemletá rostlina je levnější, avšak je potřeba brát větší dávky. Šťáva z ječmene je
právem zařazena mezi superpotraviny ( superfoods ).
Dle našich zkušeností se na českém trhu nachází mnoho výrobků z mladého ječmene o kterých dodavatel uvádí, že jsou
z usušené šťávy, avšak jsou z usušené rozemleté rostliny a klame tím spotřebitele. V následujících řádkách se dozvíte, jak odhalit skutečnou šťávu z mladého ječmene a jak rozemletou rostlinu
Jak již bylo výše řečeno, mladý ječmen pokud je usušen a rozemlet, obsahuje velké procento nestravitelné vlákniny, tato vláknina je sice zdraví prospěšná, ale lze ji běžně načerpat i z jiných zdrojů. Vláknina spolu s bílkovinami nám však poskytne jasný důkaz o tom, zda náš mladý ječmen je vyroben z usušené šťávy, či rozemleté rostliny. Požijeme na to takzvaný " horký test ". V usušené
šťá
vě z mladého ječmenu je vysoké procento nedenaturovaných bílkovin. Pokud zalijeme šťávu z mladého ječmene vařící vodou bílkoviny denaturují (stejně jako bílek z vajíčka) a srazí se na povrchu, čím je po-té zbylá tekutina ve sklenici čistší, tím je produkt kvalitnější. Pokud zalijeme rozemletou sušenou rostlinu, nic se nestane, jelikož velké procento vlákniny zabrání pospojování denaturovaných bílkovin.
Viz obrázek - vlevo sušený prášek z výhonků ječmene, vpravo sušená šťáva z mladého ječmene
Tento test jasně ukazuje, zda je výrobek z mladého ječmene šťáva, či rozemletá rostlina. Pokud je šťáva správně vylisována a následně rychle usušena při nízkých teplotách musí reagovat přesně takto.