Štáva z granátového jablka
- Od nepaměti, šťáva z granátového jablka ( latinsky:malum granatum, rusky: granatus ) byl považována za "krále vitamínů". Šťáva z granátového
jablka se získává z granátových červených zrníček, které jsou pod slupkou. Štáva je zaslouženě považována za superpotravinu , adaptogen, elixír mládí a zdraví. Domovem granátového jablka je Azerbajdžán ( národní symbol ), kde granátové jablko patří na stůl v podobě šťávy i jako dochucovadla v teplé i studené kuchyni. Granátovník je menší strom, který má plod ( granátové jabko ) o velikosti 10-14cm. Již v Babylonu byl nápoj z tohoto subtropického ovoce používá k léčebným účelům. Ve III tisíciletí před naším letopočtem ji "Předek medicíny" Hippokrates podával při onemocnění trávicího traktu, Granátové jablkoporuch nervového systému a horečkách. Později Avicenna doporučoval užívat šťávu z granátového jablka pro léčbu krčních chorob a úplavice.
- Tento nápoj je populární po celém světě. Čerstvá šťáva se připravuje jednoduchým způsobem doma, a to i bez použití odšťavňovače. Odřízněte část kůry a vymačkejte šťávu. Granátová jablka se pěstují na Kavkaze, Střední Asii, ale i na Krymu a subtropických oblastech na pobřeží Černého moře. Z granátového jablka se dělá šťáva a sirup Grenadina, který se používá ve studené kuchyni do salátu a nebo v teplé kuchyni na ryby, kořeněné a grilované maso, které se stává jemnějším a chutnějším. Granátové jablko se pro svoje omlazující, antioxidační a stimulační účinky hojně používáno v kosmetickém průmyslu. Američtí vědci zkoumali různé přírodní šťávy a zařadili šťávu z granátového jablka na třetí místo za šťávu z borůvek a brusinek.
- Kdy můžete pít šťávu z Granátového jablka
- vhodné jako součást stravě těhotné ženy, protože má příznivý vliv na vývoj plodu
- chudokrevnost
- normalizuje krevní a žaludeční šťávy
- čistí cévy
- posiluje celkovou imunitu
- prevence nádorů prsu a prostaty
- neutralizuje volné radikály - antioxidant , v koncentraci antioxidantů překonává i červené víno
- zvyšuje hladinu hemoglobinu v krvi
- při léčbě vysokého krevního tlaku ( hypertenze )
- dobré diuretikum
- při bolestech v krku a zánětu dásní ( kloktat teplou šťávu )
- pomáhá bojovat u mužů proti impotenci
- anémie ( chudokrevnost)
- stimuluje žaludek a podporuje chuť k jídlu
- zvyšuje práh odolnosti, posiluje a omlazuje tělo
- snižuje cholesterol
- odstraňuje toxické látky z těla
- vědecky prokázán pozitivní účinek proti stresu ( hlavně u managerů )
- podporuje regeneraci buněk
- v zimním období pomáhá kompenzovat nedostatek minerálů, vitamínů a antioxidantů
- vnější aplikace na popáleniny a rány
- podporuje srdeční sval
- vyšší obsah vlákniny cca 30%
- zabraňuje tvorbě zubního plaku
- snižuje riziko mrtvice a infarktu
- afrodiziakum
Dávkování: 60-120ml deŠtáva z granátového jablkanně cca 30-60 min před snídaní, doporučujeme ředit vodou nebo šťávou z červené řepy a nebo mrkve.
Barva nápoje: je různá (v závislosti na ovoci) od fialové až po tmavě červenou barvu.
Chut šťávy z granátového jablka: mírně kyselá, ale příjemná a osvěžující.
Kontraindikace: překyselení žaludku, zácpa, hemeroidy, pokud šťáva není zředěna může poškodit zubní sklovinu ( může se chránit před jídlem zvýkejte tvrdý sýr ), nízký krevní tlak
Granátové jablko obsahuje cca 77 % vody, vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku, cukru, organické kyseliny (zejména kyselinu citrónovou), u vitamínů je významně zastoupen vitamin B (B1, B2 a B3) , C a vitamin A ve formě provitamínu (karotenoidů); obsahují také 15 aminokyselin.