Green Tea + Rose Hips Extract Extrakt ze zeleného čaje a šípků s přírodním vitamínem C

04.04.2015 23:42


Zelený čaj po tísíce let přináší v Asii místním lidem dlouhověkost, zdravý kardiovaskulární systém a menší výskyt rakoviny. Seznamte se s naším nejnovějším produktem, který kombinuje blahodárné působení zeleného čaje s vitamíny obsažené v šípcích.

Čajovník čínský (Camellia sinensis), je keř pěstovaný na plantážích v subtropech a tropech v různých nadmořských výškách (až 2000m. n. m.). Jeho sušené či fermentované listy a poupata se různými způsoby zpracovávají a používají k přípravě čaje.

Zelený čaj je znám v jihovýchodní Asii již po tisíce let a v tradiční čínské medicíně se používá pravděpodobně stejně dlouho. Do Japonska čajové keře přivezl ze svých cest zenový mnich Eisai, který sepsal Knihu čaje (Kissa Yodžoki). V ní se již v roce 1191 píše o pozitivním působení pití čaje na zdraví. Tuto knihu sepsal japonský zenový mnich Eisai, ten zjistil, že pití čaje pozitivně ovlivňuje pět životně důležitých orgánů, obzvláště srdce. V Knize čaje se píše také o jeho použití v léčbě kocoviny, zažívacích problémů, k podpoření mozkové činnosti a stimulaci organismu. Dále čaj podle Eisaie podporuje činnost vylučovací soustavy.

Některé prokázané účinky zeleného čaje:

preventivní protinádorové působení
prevence kardiovaskulárních onemosnění
zachování kognitivních funkcí do vysokého věku
silný antioxidační účinek-pomáhá při snižování váhy
ochrana před rakovinou prostaty
stimuluje organizmus
tiší zažívací potíže

V dnešní době čaj přilákal pozornost vědců hlavně jeho preventivním protinádorovým působením. Bylo zveřejněno několik světově uznávaných studií o pozitivních účincích pití zeleného čaje na zdraví, zejména jako prevenci kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a zachování dobrých kognitivních funkcí do vysokého věku.

V roce 2006 na univerzitě v Yale porovnávali více, než 100 studií zkoumající zelený čaj a jeho zdravotní přínosy. Zjistili, že ačkoliv se v Asii mnohem více kouří cigarety, je výskyt kardiovaskulárních a nádorových onemocnění docela malý. Vědci z Yale si myslí, že pokud Asiaté vypijí denně minimálně 1,2 litru zeleného čaje, získají do organismu dostatečné množství antioxidantů, které je před rakovinou a kardiovaskulárními nemocemi chrání.


Nejsilnější antioxidant získaný ze zeleného čaje se označuje zkratkou EGCG a má mnohem silnější antioxidační účinek, než vitamín E a C. Ačkoliv Japonci o EGCG ještě nevěděli, vydali se s přípravou zeleného čaje nejlepší cestou a to je extrakce. Japonský čaj nejvyšší kvality se jmenuje Matcha, k jeho přípravě se používá nejkvalitnější zelený čaj, který je bohatý právě na EGCG. Tím, že Japonci čaj ještě zpráškují, dostanou do těla dostatek tohoto antioxidantu.

Ačkoli je pít zelený čaj dobré a zdraví prospěšné, pokud z něj chceme těžit co nejvíce, je nejlepší používat ke jídlu i kvalitní doplňky stravy, které obsahují standardizované množství extraktu ze zeleného čaje odpovídající kvality. Tím do těla dostaneme dostatečné množství tolik potřebných antioxidantů EGCG a budeme mít zajištěny jeho protinádorové účinky a ochráněn náš kardiovaskulární systém.

Důležitá informace pro snadnější úbytek váhy

Nedostatek jodu může mít vliv na vaši tělesnou hnotnost

Štítná žláza je orgán specializovaný na produkci hormonů, které řídí především metabolismus. Při snížené hladině hormonů z důvodu nedostatku jodu dojde ke zpomalení metabolismu a může vzniknout částečná hypotyreóza neboli snížená funkce štítné žlázy, jež se projevuje na mnoha systémech našeho těla a to zejména také  nekontrolovatelným přírůstkem na váze.

Činnost štítné žlázy je přísně kontrolovaná hypofýzou, která pomocí hormonu TSH udržuje potřebnou aktivitu štítné žlázy. Hypofýza je orgán uložený v mozku, který funguje pro žlázu podobně jako řídicí centrum. K tomu, aby štítná žláza  fungovala tak jak má  je potřeba aby si vytvořila dostatek hormonu  T3 a T4 pro který  je důležitý a potřebný dostatečný přísun jodu v potravě.