Recepty s Chia semínky

20.03.2015 16:11

Recepty s Chia semínky

Chia semena - populární zdravé potraviny, které se používají již po mnoho staletí. Mohou být konzumovány ve své čisté podobě, al

e většina lidí dává přednost přidání semen do různých pokrmů. Zde jsou některé nápady pro Vás.

Jak jíst CHIA semínka?

jedna polévková lžíce suchých semínek chia obsahuje asi 60 kalorií, 5 g tuků, 6 g sacharidů, 6 g vlákniny a 3 g bílkovin. Chio semínko je velkým zdrojem polynenasycených mastných kyselin, jako jsou omega-3 a 6, stejně jako antioxidantů, hořčíku a draslíku. Co můžeme očekávat o chuti a konzistence? Chia semínka jsou vzhledově podobná našemu máku, jsou spíše tvrdší a mají lehkou vůni. Kromě toho v kombinaci s různými tekutinami získávají gelovou konzistenci. Semínka můžete konzumovat přímo a potom zapít cca 2-3 decilitry vody nebo smíchat s jinými pokrmy (např.: posypat hotový puding, do zmrzlinových a ovocných pohárů, kombinovat  s ovocnými šťávami, přidat do jogurtů, müsli, smoothie, ovesných vloček , tvarohů, tuňákových a jiných zeleninových, bramborových a těstovinových salátů, jogurtů).

Kde koupit chia semínka? Zejména prodejny zdravé výživy, internetové eshopy, specializované prodejny s BIO potravinami a superpotravinami.

Náměty využití CHIA semínek

  • Banana Smoothie (2 porce). Míchejte v mixéru: 2 lžičky Chia semínka, 1 banán, 2 mandarinky (hruška, mango), 1 lžička Goji plody (předem -namočit) a 100 ml vody. Do připravených koktejlů můžete přidat müsli. Výborné k ranní snídani!
  • Spirulina smoothie (2 porce). Míchejte v mixéru: 2 lžičky Chia semena, ½ lžičky Spiruliny prášek, 1 banán, 2 mandarinky (nebo hruška, mango), 1 lžička Moruše (předem-namočit) a 100 ml vody. V připravených koktejlů můžete přidat müsli. 
  • Energetický koktejl želé (2 porce): Chia nalít vodu (1:2) a nechat přes noc, ráno bude příjemná hustá kašička. Přidejte 2 polévkové lžíce limetková šťáva 2 lžíce přírodního medu či sirupu z Agave a 2 šálky vody. Smíchejte vše v mixéru (méně je lépe, zachová se struktura). Můžete přidat čerstvé jahody nebo sušené ovoce (meruňky, rozinky, sušené švestky, Goji, borůvky, brusinky). Je ideální před nebo po fyzické námaze a stresu.
  • Ovocné pyré a Chia semínka: 3 díly 100% přímo vylisované šťávy (jablečná, grepová, pomerančová, z kustovnice čínské, acai, Aloe vera, Noni, arónie a další..) a 1 díl chia semínek necháme cca 30 min odstát( i přes noc) a můžeme dochutit sirupem z Agave .
  • Chia Fresca". promíchejte 2 lžičky (10 ml) Chia semínek s 310 ml vody, přidejte šťávu z 1 citronu nebo limetovou šťávou a nakonec trochou medu nebo sirup z agáve.
  • Pomocí CHIA semínek můžeme zahušťovat různé omáčky, guláše a polévky ( cca 2-4 lžíce na jeden litr omáčky nebo polévky a poté cca 10-30 minut míchejte až zhoustne )
  • Chia semínka s míchamými vejci
  • Chia proteinový nápoj - návod
  • Puding s Chia semeny
  • Celerový salát s chia semínky:  potřebujeme půlku středně velkého celeru, šťávu z půlky citronu, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička Chia semen, sůl a pepř na dochucení a jedno menší jablko. Celer a jablko nastrouháme na hrubším struhadle, posypeme chia semínky, dochutíme solí , pepřem a promícháme, a nakonec pokapeme olejem i citronem a můžeme jeětě jednou promíchat a můžeme podávat na stůl
  • Rychlá energetická snídaně: jogurt Aktivia bílá 120g ( nebo bílý jogurt ), 1 avokádo, 1 banán, 1 lžíce chia semínek, svatojánký chleb-(karobový prášek) a vše důkladně rozmačkejte a rozmíchejte.
  • Chia MIX: ovesné vločky smíchané s rozmixovaným banánem a 2 polévkové lžíce chia semínek ( nebo můžeme předem Chia semínka namočit cca 30 min až hodinu ve 200ml vody- chia semínka vytvoří gelovitou hmotu )

svěží zeleninový salát posypaný chia semínky