Ostropestřec Mariánský

23.03.2015 23:02

Ostropestřecový olej

panenský za studena lisovaný olej ze semen ostropestřce mariánského (Silybum marianum). Ostropestřec je bodlákovitá rostlina dorůstající výšky až 2 metry ná plody ( našky ) mají velikost 6-7mm. Patří mezi nejlepší přírodní produkt pro léčbu jater a jejich regeneraci. Olej z ostropestřce je vhodný jak pro vnitřní tak vnější použití.

Varianty použití semen ostropestřce mariánského:

  • olej z plodů
  • extrakt z plodů - tobolky

Účinky oleje z ostropestřce mariánského:

  • chrání buňky před volnými radikály
  • silný antioxidant
  • detoxikuje organismus
  • při vředovém onemocnění žaludku a dvanácterníku
  • akutní a chronické gastritidy (zánětu žaludeční sliznice)
  • pomáhá při migrénách a závratích
  • celkově posiluje organismus
  • chrání a regeneruje játra
  • pomáhá při různých druzích alergií ( senná rýma )
  • protizánětlivé účinky a hojivé účinky
  • pro pročištění organizmu po léčbě antibiotiky
  • ústní afty
  • snižuje poškození jater chemoterapií
  • zpomaluje bujení kožních buněk při psoriáze (lupénce)
  • zvyšuje vylučování žluči
  • při žlučových kamenech
  • hepatitida, poškození jater v důsledku užívání alkoholu
  • pomáhá trávit tuky
  • paradentóza
  • akutní a chronická gastritida
  • křečové žíly ( zevní použití )
  • hemeroidy ( zevní použití )
  • kosmetická léčebná masáž ( zevní použití )
  • při poškození kůže a popáleninách ( zevní použití )

Ostropestřecová kašička:

  • 100 g čerstvých kvalitních ostropestřecových semen
  • 70 g ostropestřecového oleje

Postup přípravy: semínka ostropestřce dukladně pomeleme (lze použít elektrický mlýnek na kávu) a smícháme je s ostropestřecovýcm olejem a  uzavřeme do sklenice a uložíme do lednice. 

Aplikace: jednu čajovou lžičku až polévkovou lžíci 3x denně vždy po jídle. Vždy začínáme s menšími dávkami.

Olej do kašičky používáme ze dvou důvodů. Znásobuje účinek silymarinu ze semen a pak zabraňuje oxidaci semen. Stará zoxidovaná semena vždy vyhodíme a čerstvá taktéž uchováváme v lednici!!  (oxidaci semen poznáme dle toho, že jsou velmi hořká. Čerstvá semena jsou hořká jen minimálně).Pokud víme, že kašičku nebudeme nějaký čas využívat, je lepší ji uschovat do mrazničky.