Matcha tea ( mača )

06.05.2015 12:16

Matcha tea ( mača )

Co je matcha tea?  Jeho kolébkou je čínská prefektura Yunnan. První zmínky o čaji Matcha sahají do 7. století. Již této době se Matcha stává velmi populární po téměř celé Číně a to hlavně díky buddhismu a jejich mnichům, kteří vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin do podoby prášku. Protože byl čaj v dobách svého objevení považován za lék, tak začali v podobě prášku vyrábět i Matcha. Koncem 12. století přenesl Zenový mistr Eisei revoluční myšlenku pití tohoto čaje do Japonska.  Eisei cestoval napříč krajinou a všude sázel čaj. V jeho knize „ Kissa yojoki“ napsal: „ Čaj je nepřekonatelným přírodním léčivem pro tělo i pro mysl. Všude, kde začnou lidé pěstovat čaj bude následovat dlouhý život.“

Od tohoto momentu se stal čaj Matcha „ tajnou medicínou“ buddhistických mnichů a císařského dvora.

V 16. století přinesl jiný Zen mistr novou dimenzi pití čaje. Sen-no-Rikyu vynalezl čajový obřad. Toto vysoce sofistikované pití čaje silně ovlivnilo pohled na japonské čaje v západních zemích. Čaj, který je používán při těchto obřadech je právě Matcha. Díky šíření čajových obřadů se Matcha stal velice oblíbeným i mezi třídou samurajů. 800 let zůstával Matcha tajným a privilegovaným čajem mezi japonskou elitou a až teprve v 21. století zažívá svou revoluci.

Čaj Matcha obsahuje unikátní antioxidanty katechiny a aminokyseliny. Elita mezi mletými čaji.

Léčivé účinky čaje  Matcha:

podporuje rychlejší metabolismu
zvyšuje soustředění a paměť ( brainfood )
vhodný pro diabetiky
obsahuje více chlorofylu bez běžný čaj ( několik týdnů před sklizní jsou listy zastíněny až o 90% )
snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi
detoxikační účinky
antioxidant ( katechiny )
dodává energii

Barva: smaragdově zelená barva

Složený: 100% zelený čáj v podobě prášku bez použití fermentace

Příprava: velmi dobře chutná samotný našlehaný s vodou, v mixéru či šejkru, ale s velkou oblibou se míchá s nejrůznějšími sirupy a šťávami, přidává se do kafe, ovocných nápojů, čokolády, kokteilů a dokonce i do zmrzliny.