Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

04.10.2016 15:01

Hlíva ústřičná (latinsky Pleurotus ostreatus) rostoucí na kmenech stromů pravděpodobně pochází z Číny, ale postupně se rozšířila do oblastí po celém světě. Léčivé účinky hlívy jsou asijským lékařům známé již několik tisíc let. Díky čínské medicíně se hlíva ústřičná stala velmi populární a postupně se tak zájem přesunul i do západních kultur. Její popularita je stále na vzestupu, a to nejen pro gurmány, ale i lékaře, léčitele, nemocné osoby či osoby bez jakýchkoli problémů, jež hlívu konzumují vědomě za účelem zdravého organismu a celkově dobré kondice. V Číně je sušená hlíva ústřičná využívána ke zklidnění šlach a celkovému posílení cév. Badatelé v Rusku z hlívy izolovali antibiotikum. Četné vědecké studie se neustále zabývají výzkumem léčivých vlastností různých druhů hlívy ústřičné. A mnoho z těchto výzkumů dokazuje, že výtažky z houby mohou pomoci při různých onemocněních. Důkazem je také to, že hlívu dnes často najdeme jako součást mnoha léků předepsaných lékařem.

 

Hlíva ústřičná je dřevokazná houba, což znamená, že je schopna jako nezelený organismus (to jsme i my lidé) přijímat látky, které jsou pro ni prospěšné a potřebné, z organismů zelených. Zelené organismy jsou stromy. Hlíva si potřebné látky bere z nich a my si je tedy můžeme vzít z ní. Je bohatá na vlákninu, díky níž jsou z našeho těla odváděny škodlivé látky, dále obsahuje proteiny, některé mastné kyseliny, vitaminy a stopové prvky železo, draslíku, sodík, zinek, chrom, měd a jód.

 

  • Preventivní účinky proti rakovině a pomoc při její léčbě.
  • Pomáhá léčit křečové žíly a zlepšuje funkci cévního systému.
  • Regulije cholesterol a cukr v krvi.
  • Antioxidační a antibakteriální vlastnosti.
  • Obsahuje minerály: zinek, draslík, železo, vápník a fosfor, vitaminy: B1, B2, C, kyselina listová a niacin.
  • Pravidelná konzumace zajišťuje denní kvótu důležitých živin, zvláště vitaminů.
  • Obsah železa je v těchto houbách mnohem vyšší než v mase.
  • Obsah draslíku působí jako prevence srdečních chorob a vysokého krevního tlaku.
  • Rakovina

Mnoho výzkumů prokázalo, že látky obsažené v hlívě mají protinádorové účinky. Výtažky z hlívy můžou stimulovat imunitní funkce. Houba funguje jako prevence i jako lék, neboť je schopna zpomalit vývoj rakoviny a také může pomoci při jejím doléčování. Celkově posiluje naši imunitu, protože v ní nalezneme obrovskou škálu vitaminů a minerálních látek. Nezbytný pro posílení imunitního systému je také v hlívě obsažený beta-glukan.

  • Hepatitida

Je známo, že hlíva ústřičná prospívá lidem, kteří se snaží přestat kouřit tabákové výrobky a také může působit proti viru hepatitidy C.

  • Cholesterol

Hlíva ústřičná je vhodným doplňkem stravy pro osoby trpící obezitou, cukrovkou a vysokým krevním tlakem. Produkuje látky zvané statiny, které jsou schopny snižovat cholesterol v krvi. Hlíva je také velmi vhodná pro diabetiky, neboť snižuje a reguluje hladinu cukru v krvi. Dále je nápomocná při regulaci krevního tlaku a pomáhá předcházet a léčit arteriosklerózu.

  • Křečové žíly

Křečové žíly se v dnešní době staly jedním z nejčastějších žilních onemocnění. Genetické dispozice, ženské hormony, těhotenství, ale také obezita jsou hlavními faktory při jejich vzniku. Jejich výskyt se výrazně zvyšuje s věkem a je všeobecně známo, že tímto onemocněním trpí častěji ženy než muži. Z různých důvodů (např. oslabená žilní stěna, nedomykavá chlopeň atd.) dochází k městnání krve v žilách a tím se také zvyšuje tlak na stěnu žíly. Ty se pak rozšiřují, vytvářejí další záhyby a postupně vystupují na povrch kůže. U většiny žen jsou křečové žíly často považovány pouze za jakýsi kosmetický problém, ale při dlouhodobém zanedbání hrozí riziko závažných onemocnění jako je například žilní trombóza. Jako příznaky křečových žil pacienti nejčastěji udávají: otoky končetin, bolest nohou, únava, těžké nohy, svalová slabost, pocit mravenčení a především rozšířené žíly.

Hlíva ústřičná je velmi prospěšná a vhodná pro osoby trpící obezitou, neboť obezita je jedním z faktorů pro vznik křečových žil. Přebytečný tuk a menší svalová zátěž nejsou schopny našemu tělu zajišťovat dostatečnou podporu pro potřebný žilní návrat. A jaká je nejlepší prevence křečových žil? Nejčastějším doporučením prevence křečových žil je samozřejmě aktivní pohyb. Při aktivním pohybu (běh, jízda na kole, procházky atd.) jsou opakovaně stahovány svaly a ty podporují správný tok krve v žilách. Další prevencí je sprchování nohou studenou vodu a používání stahujících ponožek (napomáhají stažení žil a žilnímu návratu) a přestat kouřit (zvyšuje srážlivost krve a tím umožňuje vznik nebezpečným trombózám).

Důležitou prevencí je také konzumace čistých přírodních extraktů z hlívy ústřičné. Hlíva napomáhá zlepšit funkci cévního systému našeho organismu. Je pro naše tělo a jeho zdraví prospěšná, protože je schopna snižovat cholesterol a cukr v krvi. Napomáhá tomu, aby cévy a tepny byly pružné a dobře propustné, a tím chrání i naše srdce.

 

Pokud chcete svému tělu opravdu prospět, vždy se pečlivě zajímejte o to, abyste konzumovali přírodní doplňky bez přídavku plnidel, mazadel nebo dalších éček. Vy totiž nepotřebujete do těla dávat další chemikálie, které ho jen zanášejí a znečišťují. Nenechte se obalamutit, že tabletka či kapsle jinak vyrobit nejde. Naše celulózové kapsle jsou plněny pouze přírodním extraktem z hlívy ústřičné, takže za své peníze dostanete 100% extraktu a ne třeba jen 50% extraktu a zbytek plnidel. Kromě toho si pečlivě vybíráme dodavatele, od kterých extrakty kupujeme. Musí splňovat potřebné certifikace, bezpečnostní a hygienické normy a extrakt z hlívy získat nejčistší možnou cestou.