Fíky, ovoce

06.05.2015 15:19

Fíky, ovoce

Čestvé fíky natrhané přímo z fíkovníku obsahují cca 70- 80% vody, provitamín A, malé množství vitamínu C, vitamín B2, bílkoviny, aminokyseliny, draslík, pektiny, organické kyseliny, vlákninu, fermenty, slizy a 20 až 26% sacharidů. Fíky obsahují až 75% sacharidů, 6% bílkovin, asi 1% tuků.

Sušené fíky a zdraví:

při chronické bronchitídě
zlepšují funkci trávicí soustavy a peristaltiku střev ( obnovují střevní mikroflóru )
vhodné při fyzické a psychické zátěži
vhodné pro kojící matky a těhotné
nejlepší přírodní projímadlo
lehce stravitelné
okamžitý zdroj energie
močopudné
anémie
výborně zasytí ( vhodný doplněk při hubnutí )

Konzumace: sušené fíky je možné pro snadnější konzumaci namoči přes noc do vody.

Jak můžeme fíky využít?

kupříkladu marmelády anebo cukrovinky či spoustu sirupů a podobných slazených nápojů.
můžeme je použít při pečení masa neo nakládání masa
TIP: fíky vařené v mléku: v 1/2 mléka povaříte cca šest sušených plodů fíků a následně přidáte  1-2  lžice medu, získáte výborný lék proti kašli se silným expektoračním účinkem ( usnadňuje vykašlávání ).