Dřišťál obecný ( Berberis vulgaris)
Dřišťál neboli dráč je v lidovém léčitelství pro své účinky používán jako léčivá rostlina. Dřišťál je trnitý keř dorůstající výšky cca 3 metrů, má karmínově červené bobulovité plody ( dřišťálky ) o velikosti cca 10mm. Z dřišťálu se sbírají zralé plody, kůra (zejména z kořenů) nebo list.
Možnosti využití dřišťálu obecného:Dřišťál obecný
tinktůra z listů
sušené plody
odvar z listů a kůry
výroba destilátů z plodů
výroba kompotů
Účinky dřišťálu:
užívána ihned po horečnatém onemocnění z nachlazení
vysoký obsah vitaminu C a K ( antioxidant )
při zánětech ledvin a močového měchýře
při výskytu kamenů nebo písku
při zánětech žlučníku
prospívá jaterům a žlučníku
podporuje imunitu
zrychlují peristaltiku žaludku i střev
více...
Plody: elipsoidní bobule, karmínově červené, velikosti cca 1 cm
Použití: můžeme je přímo jíst, na cukroví , pro připravu čaje a dále na dochucení masa a omáček
Chuť: výrazná nahořklá až kyselá ( podobné citrónu )
Výskyt: ve střední a jižní Evropě, na východě zasahuje až na Krym, Kavkaz, na jihovýchodě zasahuje až do Iránu
Doporučená denní dávka u plodů dřišťálu: 1 až 2 lžičky denně
Kontraindikace: nevhodné pro děti, kojící a těhotné ženy.
Tipy na využití dřišťálu:
může nahradit citrón
můžeme z dřišťálu vyrobit zavařeninu - vhodná na kořenění masa a nádivek
sušené bobule můžeme usmažit na másle nebo GHí