Chlorella pyrenoidosa
Chlorella pyrenoidosa
je sladkovodní sladkovodní řasa byla objevena v roce 1890, její buněčný obsah je mimořádně hodnotný, až 60% tvoří bílkoviny, sacharidy ( převážně škrob ) tvoří asi 10%, tuky cca 15% ( esenciální nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linolenová ), 8% vlákniny, 2-4% chlorofylu ( až 10 x více, než u vojtěsky ), chlorella obsahuje také karotenoidy( nejcennější betakaroten ).
Chlorella a její druhy:
- chlorella pyrenoidosa
- chlorella vulgaris - chlorella Japan
- chlorella SP
- chlorella kessleri ( pěstuje se v České republice )
Co je dezintegrovaná chlorella pyrenoidosa?
dezintegrace je unikátní proces zpracování ( tzv. dezintegrace chlorelly je výrobní proces, kdy při tlaku v řádu stovek atmosfér do sebe narážejí buńky chlorelly a tím dojde k mechanickému narušení bunečné stěny))při kterém dochází k narušení jádra buňky chlorelly a díky tomu mohou enzymy a trávící šťávy zpracovat pro nás organismus všechny výživné látky obsažené v chloreře ( vstřebatelnost až 90%). Mylně je tak někdy chápáno a zaměňováno, že proces dezintegrace spočívá pouze v prostém rozemletí sladkovodní řasy.
Jaké značky dezintegrované chlorelly na trhu např.najdeme?
- Chlorella Queen Eunike
- Chlorella Fresh
- Chlorella HQ Salvia paradice
- Chlorella Japan
- Chlorella natural
- AWA superfoods Chlorella 200g
Co je lyofilizace ( rehydratace )?
zjednodušeně řečeno se jedná o patentovaný výrobní proces, kdy se použivá sprejového předsušení a sublimačního sušení (zmrazení – teplo –odpaření), kdy se dosáhne extrémně nízké vlhkosti cca 1-2%. Navíc oproti sušení horkým vzduchem jsou při lyofilizaci zachovány veškeré vitaminy, enzymy a výživné látky.
Řasa Chlorella pyrenoidosa - aktivní látky:
- obsahuje růstový faktor CGF, který podporuje buněčný růst
- Chlorellin je probiotikum a přírodní antibiotikum
- vitaminy A, vitaminy skupiny B, C, D, H
- obsahuje významné minerály, zinek, fosfor, vápník, hořčík a železo
- bílkoviny - čistý rostlinný protein ( až 60% )
- chlorofyl 1-7% ( nejvyšší obsah z rostlin )
Chlorella a její účinky:
- reguluje hladinu cholesterolu v krvi
- v kombinaci s ječmenem působí synergicky ( snižují kyselost a potlačují rozvoj plísní a kvasinek )
- přírodní antibiotikum a probiotikum ( pozitivně působí na střevní mikrofloru a zlepšuje trávení )
- pomáhá při detoxikaci ( nutný dostatečný a pravidelný přísun vody )
- posiluje imunitní systém
- antioxidant
- pomáhá při chronické únavě
- eliminuje dopady stresu
- podporuje růst svalové hmoty
- urychluje hojení ran a zánětů ( vnější použití )
- upravuje krevní tlak a zabraňuje srážení krve
- prevence kardiovaskulárních chorob
- podporuje regeneraci tkání, dělení a růst buněk
- zlepšuje spánek a paměť
- působí jako prevence nádorových onemocnění
Dle jakých kriterii můžeme porovnat kvalitu chlorelly u různých výrobců a dovozců?
- o jaký druh chlorelly se jedná
- postup zpracovaní chlorelly , např. sušení ,lisovaní tablet , jakým způsobem je řasa dezintegrovaná další.
- země původů chlorelly-suroviny ( nejhorší kvalita může být u výrobků z Číny - špatné životní prostředí, způsob sušení atd. )
Dávkování: standardní dávky je cca 5 g (20 tablet) denně, zapít dostatečným množstvím vody( aby fungovala detoxikace ) ideálně nalačno cca 30 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po jídle. ( Říční řasu chlorellu užívejte od 3 tablet denně, s postupným zvyšováním během zhruba 2 týdnů do té doby, dokud není stolice zelená... Poté užívejte 2 -4 gramy což je 10 – 20 tablet denně. U dětí doporučujeme poloviční dávku. )
Velké srovnání Chlorell-1_4.11.2013.pdf (184785)
Nutriční hodnoty |
ve 100 g výrobku |
||
Energie |
1653 kJ |
Bílkoviny |
65 g |
Sacharidy |
8 g |
Tuky |
12 g |
Vápník |
441 mg |
Hořčík |
337 mg |
Železo |
120 mg/216 mg |
Zinek |
2,16 mg |
Draslík |
1053 mg |
Chlorofyl |
2480 mg |
Beta karoten |
18 mg |
Kyselina listová |
3300 µg |
Vitamín A |
11400 µg |
Vitamín E |
5,5 mg |
Vitamín B6 |
3,17 mg |
Vitamín B12 |
6,5 µg |
Vitamín C |
42 mg |
Příklad vysokého obsahu některých životně důležitých složek potravy v řase Chlorella vůči jiným potravinám, známým též vysokým podílem těchto látek