Arónie - Černý jeřáb a její účinky
Arónie ( čerfný jeřáb ) a její účinky
Plody arónie mají až 16% cukrů, nejvíce fruktózy a glukózy, asi 3,5% přírodního sorbitu, málo sacharózy a obsahují až 60% natrpklé a nakyslé velmi silně barvicí šťávy rubínově červené barvy.
- silný antioxidant
- podporuje ia posiluje munitu
- pohlcovač volných radikálů
- prevence proti rakovině
- pomáhá dobré kondici našich cév
- prospívá zdravému krevnímu oběhu
- stabilizuje krevní tlak ( i snižuje vysoký krevní tlak )
- přirozený regulátor cholesterolu
- antibakteriální a antiseptické schopnosti
- působí proti žaludečním vředům
- dokáže regulovat nesprávnou činnost štítné žlázy( při její nadměrné či naopak snížené funkci), obsahuje min. 40 mikrogramů jódu na 100 g
- díky vysokému obsahu jódu ( žádoucí zejména pro těhotné a kojící ženy a děti. U dětí má jód důležitou roli při rozvoji mozku a inteligence, při prevenci zubního kazu )
- posiluje funkci jater a ledvin
- vysoký obsah antokyanů 1480 mg na 100 g čerstvých bobulí - 3 x více než u borůvek
- vysoký obsah rutinu který spolupůsobí s vitaminem C ( při konzumaci doporučujeme arónii kombinovat s rakytnikem, borůvkou nebo brusinkou )
- působí proti oxidačnímu stresu
- detoxikace organismu ( hlavně játra a ledviny )
- antokyany obsažené v arónii zpomalují nebo dokonce zastavují růst rakovinných buněk
- působí v případě karcinomu střev
- působí výrazně protiskleroticky
- proti ateroskleróze (zpevňuje a rozšiřuje cévy a kapiláry ) díky rutinu
- nedostatek vitaminu P
- celkově posiluje organismus
- vhodný při cukrovce ( vhodná pro diabetiky ) - antidiabetikum, snižuje hladinu krevního cukru a podporuje vlastní syntézu inzulínu.
- prevence proti nachlazení, chřipce a dokonce i zápalu plic
- podporuje správnou funkci jater
- zlepšuje soustředění, paměť a vitalitu - brainfood
- podporuje hojení ran
- obsahuje přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky
Aktivní látky u černého jeřábu-Arónie:
Sacharidy
Vitamin P ( Bioflavonoidy - polyfenoly, antokyany, hesperin, hesperidin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutinaj.)
Vitamíny - C , E , K , B1 , B2 , B6 , B 9, provitamin A, P
Minerály a stopové prvky - draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód ( 400 mikrogramů jódu na 100 g ), mangan, bór, kobalt, molybden
Organické kyseliny - kyselina jablečná, vinná, citrónová, jantarová
vysoký obsah jódu
Barva plodů : černá purpurová ( podobná borůvkám a Acai )
Chut: trpká nasládlá, po přidání cukru připomínách chuť borůvek
Doporučená denní dávka Arónie: u šťáv 50-100ml u sušených plodů jednu až 2 polévkové lžíce( do jogurtů, musli, mléčné koktejly atd.)
u Aronie cca 30 bobulí., nejvhodnější doba na konzumaci je září.TIP sirup z Arónie za studena: 2 l plodů arónie , 80 g kyseliny citronové, asi 2 až 3 kg cukru ( do 5-ti litrové sklenice dáme cca 2l arónie, přidáme vyselinu citronovou a zaleje mecháme 32-40 působit. Potom vodu odlejeme přes cedítko a plody arónie rozmačkáme, následně přidáme cca 2kg cukru a mírně promícháme 2-3 hodiny. A máme hotový sirup z Arónie!
Další recepty s Arónií