Amalaki

18.09.2015 12:44

Amalaki - Embilika lékařská

Tradiční  ajurvédské indické ovoce - amalaki - nejbohatší přírodní zdroj vitamínu C. Amalaki (Embilika lékařská) je v Indii považováno za posvátný strom a to především pro své velice výživné tzv. „nebeské ovoce“, které je bohatým přírodním zdrojem antioxidantů a vitamínu C.

Tento výjimečný plod Amalaki je po staletí používán v systému ajurvédského lékařství jako nejúčinnější prostředek pro udržení dobrého zdraví, Amalakicelkovou regeneraci organizmu a dosažení vysokého věku. Amalaki obsahuje pět druhů chutí našeho smyslového vnímání (kyselost, trpkost, sladkost, hořkost a ostrost), které vyrovnávají všechny tři energetické principy Vata, Pitta, Kappa.

Amalaki obsahuje široké spektrum antioxidantů (látky snižující běžný oxidační proces, který má na svědomí stárnutí a odumírání buněk) a bioflavonoidů (vitamíny podporující odolnost buněčných stěn proti pronikání škodlivých látek v podobě volných radikálů) a silnou koncentraci životně důležitých esenciálních aminokyselin. Je bohaté na množství minerálních látek a vitamínů jako je vápník, železo, fosfor, karoten, vitamín B1, B2 a vitamín C.

Účinky Amalaki:

  • zvyšuje obranyschopnost organizmu (posiluje imunitu organizmu)
  • příznivě působí na dobré zažívání
  • ulevuje při žaludečních a zažívacích potížích
  • posiluje srdeční a mozkovou činnost
  • přispívá k celkovému zdraví kardiovaskulárního systému
  • regeneruje tělesné tkáně vysokým množstvím antioxidantů
  • pomáhá eliminovat toxiny, alergie, kvasinky a plísně
  • zlepšuje zrakové funkce
  • příznivě působí na růst vlasů

Jak amalaki účinkuje:

Dominantní aktivní složkou amalaki je skupina taninů odvozená od gallových a ellagových kyselin tvořících značnou část extrahovatelných nenutričních složek. Přítomností velkého množství taninů v plodu lze snadno vysvětlit některé výhody amalaki včetně léčivých účinků na dýchací a střevní obtíže zejména na střevní hnisání. Navíc se ukázalo, že polyfenoly mají četné účinky chránící zdraví jako například snižování hladiny lipidů a cukru v krvi, posílení krevního oběhu a blokování účinku karcinogenů, což společně působí proti stárnutí. To, co se dříve mylně považovalo za převládající působení složky vitamínu C, je ve skutečnosti stabilnější a mocnější působení taninu, který se choval jako vitamín.

Spotřeba vitamínu C je u každého organizmu velmi individuální. Doporučená denní dávka vitamínu C se při zdravém životním stylu pohybuje běžně kolem 60 mg. Pro omezení onemocnění dýchacích cest doporučují lékaři denní dávku od 100-150 mg. V případě větší zátěže se jeho spotřeba zvyšuje až na několik tisíc mg. Zvýšenou potřebu vitamínu C mají sportovci, lidé z oslabenou imunitou, nemocní, diabetici, kuřáci a alkoholici. Spotřebu vitamínu C ovlivňuje nejen složení stravy a příjem tekutin, ale také fyzická námaha a psychický stres. Nedostatek vitamínu C se projevuje únavou, krvácením dásní a celkově sníženou odolností proti infekcím. Vitamín C se v těle neukládá do zásoby a proto je nutné ho přijímat pravidelně. Zvláště děti ho potřebují v pravidelných denních dávkách. Přírodně získaný vitamín C má přirozeně vyšší účinnost než ten, který je synteticky připravený. Vitamín C obsažený v ovoci Amalaki se tak významně podílí na očistě těla od volných radikálů a povzbuzuje obranyschopnost organizmu. Doporučené dávkování: Při běžném každodenním doplňování vitamínu C vystačí jedno 100 g balení Amalaki na dobu třech dnů. V případě zvýšené potřeby vitamínu C při poklesu imunity, nemoci, rekonvalescenci, sportovní výkonnosti či jiném fyzickém a psychickém zatížení je nutné spotřebovat jedno balení denně. Rostlina je obsažena také v himalájských čajích Shunthi a Nimba.

Množství vitamínu C ve 100 g Amalaki: 100 g amalaki = 15 kg jablek = 2 kg pomerančů = 6 kg banánů Nutriční hodnoty ve 100 g:

Vitamín C 538 mg
Energetická hodnota 1468 kJ
Sacharidy 86 mg
Bílkoviny 0,50 mg
Vápník 0,20 mg
Železo 1,20 mg
Tuky 0,09 mg