Xilitol - březový cukr ( dřevný cukr )
Březový cukr je přírodní sladidlo které se získává z kůry a dužiny břízy nebo stvolů kukuřice. Takto získaný březový cukr má o cca 30% méně kalorií než rafinovaný cukr a je vhodný i pro diabetiky. Březový cukr má GI 7, bílý rafinovaný cukr má GI 70.
Xilitol - březový cukr a jeho účinky:
- nekazí zubní sklovinu
- brání vzniku zubního plaku
- nepřekyseluje organismus
- podporuje trávení
- podporuje proces hubnutí
- sladidlo pro diabetiky
- pomáhá udržet optimální PH v ústech
- zvyšuje obranyschopnost organismu
- nezvyšuje hladinu cukru v krvi
- pomáhá při paradentóze
- přispívá k hojení ran
- antibakteriální účinky
- solný roztok s obsahem xylitolu snížuje nitrooční tlak
Použití: do čaje, kávy na pečení, v teplé i studené kuchyni
Dávkování: jako bežný cukr v poměru 1 : 1
Chuť: je velmi podobný cukru a stejně sladký
Kontraindikace: projímavé účinky při nadměrné konzumaci