Sušené Švestky
Švestka - slivoň
švestka je tradiční ovoce hojně pěstované i u nás kolem cest a mezí. Plody mají modrou až fialovo- červenou barvu, a jsou sušené švestkypodlouhlé se špičatými konci. Sušené švestky obsahují více antioxidantů než kterékoli jiné ovoce. Dokonce dvakrát tolik než další vysoce ceněné druhy, jako jsou borůvky a rozinky!
pravé švestky
mirabelky
slívy
renoklódy - ringle
dražované švestky v čokoládě a jogurtu
sušené švestky
Švestky mají komplex vitamínů B, které působí v synergii. ( vitaminy skupiny B včetně vitaminu B1, 2 a biotinu ), E, P a stopové minerály měď a zinek, slupky obsahují nenasycené mastné kyseliny. Švestky obsahují jen cca 50kcal na 100g, sušené však až více jak 200kcal.
Švestky a jejich léčivé účinky:
- stimulátor pro metabolismus sacharidů - pro dobré nervy, mentální svěžest, energii a odolnost proti stresu
- působí proti zácpě - vysoký obsah vlákniny
- posilují srdce a imunitní systém
- ideální při odtučnovacích dietách
- propívají při dně, revmatismu, ledvinových a jaterních nemocech
- odvádí přebytečnou vodu z organismu
- čistí a vážou nadbytečné tuky ve střevech
- posilují cévní stěny, působí proti krevním sraženinám
- snižují hladinu cholesterolu
- posilují a čistí játra
- diuretické účinky
- podporují chuť k jídlu
- zlepšují peristaltiku střev
- přiznivý vliv na celý kardiovaskulární systém
- blahodárně působí na nervový systém ( brainfood )
- vysoký obsah draslíku, více jak banán
- sušené švestky pomáhají zachovávat čerstvost masa
- obnovují sníženou výkonnost
Týdenní kůra cca 200g švestek zahání nervózní neklid a depresivní rozladění
Použití: přímá konzumace, sušené plody, kompoty, povidla amarmelády
Kontraindikace: lidé trpící cukrovkouŠvestková povidla:
1000g čerstvých švestek
600g cukru, nejlépe třtinového
šťáva z jednoho citronu
1 hřebíček
Švestky vypeckujeme, rozmačkáme s cukrem a citronovou šťávou a vaříme v troubě a hrnci cca 3 hodiny při teplotě cca 180 stupňů. Občas mícháme. Potom necháme vychladnout a dáme do sklenic a důkladně uzavřeme.
Použití: sušené švetky pro přímou konzumaci, do alkoholu ( slivovice, rum ), s anglickou slaninou, na přípravu povidlí, omáček, můžeme je kombinovat s mandlemi