Štáva z granátového jablka

02.06.2015 14:02
  • Od nepaměti, šťáva z granátového jablka ( latinsky:malum granatum, rusky: granatus ) byl považována za "krále vitamínů". Šťáva z granátového jablka se získává z granátových červených zrníček, které jsou pod slupkou. Štáva je zaslouženě považována za superpotravinu , adaptogen, elixír mládí a zdraví. Domovem granátového jablka je Azerbajdžán ( národní symbol ), kde granátové jablko patří na stůl v podobě šťávy i jako dochucovadla v teplé i studené kuchyni. Granátovník je menší strom, který má plod ( granátové jabko ) o velikosti 10-14cm. Již v Babylonu byl nápoj z tohoto subtropického ovoce používá k léčebným účelům. Ve III tisíciletí před naším letopočtem ji "Předek medicíny" Hippokrates podával při onemocnění trávicího traktu, Granátové jablkoporuch nervového systému a horečkách. Později Avicenna doporučoval užívat šťávu z granátového jablka pro léčbu krčních chorob a úplavice.
  • Tento nápoj je populární po celém světě. Čerstvá šťáva se připravuje jednoduchým způsobem doma, a to i bez použití odšťavňovače. Odřízněte část kůry a vymačkejte šťávu. Granátová jablka se pěstují na Kavkaze, Střední Asii, ale i na Krymu a subtropických oblastech na pobřeží Černého moře. Z granátového jablka se dělá šťáva a sirup Grenadina, který se používá ve studené kuchyni do salátu a nebo v teplé kuchyni na ryby, kořeněné a grilované maso, které se stává jemnějším a chutnějším. Granátové jablko se pro svoje omlazující, antioxidační a stimulační účinky hojně používáno v kosmetickém průmyslu. Američtí vědci zkoumali různé přírodní šťávy a zařadili šťávu z granátového jablka na třetí místo za šťávu z borůvek a brusinek.
  • Kdy můžete pít šťávu z Granátového jablka
  • vhodné jako součást stravě těhotné ženy, protože má příznivý vliv na vývoj plodu
  • chudokrevnost
  • normalizuje krevní a žaludeční šťávy
  • čistí cévy
  • posiluje celkovou imunitu
  • prevence nádorů prsu a prostaty
  • neutralizuje volné radikály - antioxidant , v koncentraci antioxidantů překonává i červené víno
  • zvyšuje hladinu hemoglobinu v krvi
  • při léčbě vysokého krevního tlaku ( hypertenze )
  • dobré diuretikum
  • při bolestech v krku a zánětu dásní ( kloktat teplou šťávu )
  • pomáhá bojovat u mužů proti impotenci
  • anémie ( chudokrevnost)
  • stimuluje žaludek a podporuje chuť k jídlu
  • zvyšuje práh odolnosti, posiluje a omlazuje tělo
  • snižuje cholesterol
  • odstraňuje toxické látky z těla
  • vědecky prokázán pozitivní účinek proti stresu ( hlavně u managerů )
  • podporuje regeneraci buněk
  • v zimním období pomáhá kompenzovat nedostatek minerálů, vitamínů a antioxidantů
  • vnější aplikace na popáleniny a rány
  • podporuje srdeční sval
  • vyšší obsah vlákniny cca 30%
  • zabraňuje tvorbě zubního plaku
  • snižuje riziko mrtvice a infarktu
  • afrodiziakum

Dávkování:  60-120ml deŠtáva z granátového jablkanně cca 30-60 min před snídaní, doporučujeme ředit vodou nebo šťávou z červené řepy a nebo mrkve.

Barva nápoje:  je různá  (v závislosti na ovoci) od fialové až po tmavě červenou barvu.

Chut šťávy z granátového jablka: mírně kyselá, ale příjemná a osvěžující.

Kontraindikace: překyselení žaludku, zácpa, hemeroidy, pokud šťáva není zředěna může poškodit zubní sklovinu ( může se chránit před jídlem zvýkejte tvrdý sýr ), nízký krevní tlak


Granátové jablko obsahuje cca 77 % vody, vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku, cukru, organické kyseliny (zejména kyselinu citrónovou), u vitamínů je významně zastoupen vitamin B (B1, B2 a B3) , C a vitamin A ve formě provitamínu (karotenoidů); obsahují také 15 aminokyselin.

Produkt můžete objednat zde.