Rozdíly mezi chlorellou a spirulinou

26.02.2015 21:53


Žijeme v uspěchané době, která se stále více podepisuje na našem zdraví. Málo spíme, špatně jíme a zdravý pohyb nám také mnohdy chybí.  Abychom předešli zdravotním neduhům, saháme po přírodních lécích a doplňcích. Mezi ně se řadí také sladkovodní řasa chlorella a sinice spirulina. Mnoho z nás ale neví, která řasa se k čemu hodí a obě dvě působí velmi pozitivně na lidský organizmus, ale každá jinak. Pojďme se na ně podívat z blízka.
Řasa a sinice

Chlorella pyroneidosa je sladkovodní jednobuněčná řasa z třídy Trebouxioplhycea, řádu Chlorellales, čeledi Chlorellaceae a rodu Chlorella. Ačkoliv byla objevena až v roce 1890, je stará několik miliónů let, protože patřila mezi jedny z prvních organizmů žijících na Zemi a podílela se na okysličování atmosféry. Nejdůležitější je ale na chlorelle její obsah živin, nalezneme v ní 60% bílkovin, minerály A, C, B, D a H a stopové prvky. Denní dávka chorelly je pro muže 5g a pro ženy 4g. Kromě toho, že chlorella vyživuje organizmus, tak jej také pročišťuje a napomáhá vylučování škodlivin z těla. Proto o ní můžeme slyšet i v kontextu s hubnutím. To však probíhá hlavně ztrátou toxických nánosů, které jsme za život v těle nahromadili.

Spirulina platensis není řasa, ale sinice. Taxonomicky se řadí mezi bakterie, kmen sinice, řád Oscillatoriales, rod Spirulina. Kvůli jejímu zabarvení se spirulina mnohdy nesprávně označuje jako modrozelená řasa. Spirulina obsahuje podobně jako chlorella velké množství dobře stravitelných bílkovin, tedy živočišných bílkovin. Vedle minerálů je v ní velmi ceněn vitamín B12, který je nezbytný pro zdravou krvetvorbu. Spirulina pomáhá regenerovat jaterní tkáň, odstraňuje z těla těžké kovy a posiluje imunitní systém. Pozitivně působí také na nervový systém. 

Stravitelnost a účinky mikroorganizmů

Ačkoliv se jejich účinky zdají podobné, opak je pravdou. První odlišnost je již ve stravitelnosti obou mikroorganizmů. Spirulina má obal tvořený polysacharidy, takže jej člověk bez jakýchkoliv problémů dovede strávit a nemusí se nijak upravovat, jen se slisuje do tabletek. Pokud by Vám chtěl někdo prodat spirulinu s rozrušeným buněčným obalem, dejte od něj ruce pryč, protože netuší, o čem mluví.

Oproti tomu má chlorella pevný celulózový obal skrz který se naše trávicí ústrojí nedostane a pokud není správně rozrušen, slouží nám chlorella pouze jako vláknina. Rozhodně nestojí za to kupovat chlorellu jejíž obal je dezintegrován chemicky, protože má řasa absorpční vlastnosti a naváže na sebe i chemikálie, kterými se dezintegrovala. Ideální je mechanické rozrušení buněčné stěny, které probíhá speciální metodou, kdy se chlorella mele speciálním mlýnem Dino-mill za přísné kontroly teploty, která nepřesáhne 25°C. Buněčný obal se mletím rozruší a její obsah se stane dostupný.Takto dezintegrovaná chlorella se rychle usuší a natabletkuje. Není třeba do ní přidávat jakákoliv pojiva, protože tato hmota drží sama o sobě velmi dobře. Takto upravená chlorella je stravitelná z 95%.

Kromě rozdílů ve výrobě chlorellových a spirulinových tabletek se liší i svým obsahem. Chlorella je zásobníkem vitamínu K, kyseliny pantotenové, tryptofanu, fosforu a hlavně CGF – růstového faktoru, který se stará o regeneraci organizmu. Tato látka dovede v některých případech zastavit rozvoj nejrůznějších onemocnění. Chlorella je velmi dobrá k regeneraci organizmu a pročištění a dezinfekci střev a celého trávicího traktu.

Spirulina žádný růstový faktor neobsahuje. Místo něj je zásobárnou fykocianinu – vitamínu B12, který je nezbytný obzvláště pro lidi s chudokrevností, protože napomáhá správné krvetvorbě už v kostní dřeni. Spirulina se také podílí na růstu svalové hmoty a podporuje vitalitu člověka. Spirulinu hlavně oceníte také k posílení imunitního systému, budování postavy a u různých dietních programů.

Společnou vlastností obou mikroorganizmů je, že obsahují potřebné minerály, hubí viry a nejrůznější infekce, pozitivně ovlivňují krevní tlak a regulují hladinu cukru v krvi. Slouží tedy ke zlepšení fyzického i psychického zdraví. 

Shrnutí účinků chlorelly a spiruliny

    Zlepšení imunitního systému.
    Omlazení celého organizmu.
    Lepší zvládání stresu a posílení psychické odolnosti.
    Zlepšují trávení.
    Detoxikují tělo a zbavují jej těžkých kovů.
    Nárůst svalové hmoty.
    Snížení cholesterolu a zlepšení tlaku krve.
    Regulace hladiny cukru v krvi.
    Pomáhají zhubnout.

Způsob a místo pěstování

Co mají chlorella a spirulina také společné, je místo, kde rostou. Požadují totiž pro svůj správný růst a množení dostatek slunečního svitu, který je naprosto nezbytný k tomu, aby oba mikroorganizmy vytvořili živiny, které tolik potřebujeme, protože je získávají fotosyntézou přímo ze slunce. Ideálem pro jejich pěstování bylo dosud Japonsko, bohužel však jím již není díky katastrofě ve Fukušimě. Výbuchem reaktorů se více či méně zamořilo celé Japonsko a spirulina i chlorella jsou absorbenty těžkých kovů a dalších chemických látek. Z těchto důvodů bychom raději japonskou chlorellu ani spirulinu nedoporučovali ke konzumaci. Další zemí, kde se pěstování chlorelly i spiruliny vyvinula na vysokou úroveň je Taiwan. Samozřejmě ne celý, jeho rozloha je 35 980 km2 a jsou tu místa, která moc atraktivní pro chlorellu a spirulinu nejsou. Ideální podmínky se nacházejí pouze na jihu a jihovýchodě Taiwanu. Odtud pochází i námi nabízená chlorella a spirulina, jejichž pěstitel splňuje všechny přísné normy a certifikace pro pěstování těchto mikroorganizmů.

Asi si pomyslíte, že sluníčko svítí hodně i v některých oblastech Číny, sice je to tak, ale Čína má velký problém se znečištěním. Její továrny se o ekologii nestarají, mají velký problém se špatným ovzduším a často tam prší tzv. kyselé deště. Takové prostředí není pro chlorellu ani spirulinu dobré.

Sinice navíc potřebují ke svému růstu dostatek hydrogenuhličitanů a vyšší pH vody. Tyto vody se vykytují hlavně v tropech a subtropech, a tak se spirulina i přirozeně vyskytuje ve vodách Afriky, Jižní Ameriky a taky Taiwanu.

Nezbytností pro pěstování chlorelly a spiruliny je kromě dostatku slunečního svitu i hojnost čisté vody. I z tohoto důvodu je chlorella a spirulina z Číny řazena do méně kvalitních, protože tam, kde je nečištěná půda i ovzduší se nedá počítat s tím, že nalezneme čisté přírodní vodní zdroje.
POKUD CHCETE KOUPIT KVALITNÍ, POUZE LISOVANOU SPIRULINU A ŠETRNĚ MECHANICKY DEZINTEGROVANOU CHLORELLU Z TAIWANU PODÍVEJTE SE ZDE

DOPORUČUJEME

 www.vseprozdravi-tcm.cz