Moruše bílá

24.03.2015 00:09

Moruše bílá ( Morus alba )

Morušovník - ovocný strom, původem z Asie, plodí velmi chutné bobule podobné ostružinám ( barva bílá, růžová a černá ) o velikosti cca 20 mm s typicky medovou chutí ( díky vysoké množství přírodních cukrů glukózay a fruktózy ). Moruše obsahuje vysoké množství vit. C a minerálů (vápník, železo, fosfor, hořčík) , bílkovin a resveratrolu. Moruše s tmavým zabarvením obsahují významné množství léčivého resveratrolu ( bioflavonoid ). Uzbekistám patří mezi významné dodavatele černých plodů moruší ( Tutovnik ).

  • kompoty a marmelády
  • sušené plody
  • víno
  • sirupy

Účinky Moruše:

  • zdroj okamžité energie - vhodné při únavě a vyčerpání
  • zlepšuje spánek a zklidňuje mysl
  • přírodní zdroj resveratrolu ( významný antioxidant
  • posiluje imunitu
  • odbourává stres - protistresový prostředek
  • pomáhá při srdečních a cevních chorobách
  • čistí organismus
  • prevence chudokrevnosti ( anémie )
  • prevence nádorových onemocnění - prostaty, prsu, kůže
  • pomáhá proti šedivění vlasů způsobených stresem či úzkostí
  • pomáhá při pročištění  močových cest
  • používá se při suchých a červených očích
  • snižuje vysokou koncentraci cholesterolu
  • při bolestech hlavy
  • doplněk při horečkách

Chuť: lahodná medová až sladkokyselá

Doporučená denní konzumace:  15 - 30g na přímou konzumaci plodů