Meruňky
Meruňky
Meruňky pochází původem ze Severní Číny a patří k nejcenějším ovocným peckovinám, plod má krásnou sametovou oranžovou barvu, sklízí na začátku prázdnin vy peckují se a následně se suší. Meruňky obsahují vlákninu, provitamin A beta karoten, vitamin C, vitamin B4 - kyselina listová, B5 kyselina pantotenová, křemík, hořčík, draslík a železo. Největším světovým producentem sušených meruněk je Turecko a Čína. Sušené meruňky jsou dobrým zdrojem vlákniny.
Varianty produktů z meruněk:
sušené plody ( sířené -doporučujeme omýt teplou vodou ) doporučuje konzumovat nesířené nebo v bio kvalitě
sekané sušené plody meruňek
olej z jader meruněk
hořká meruňková jádra z planých meruněk ( zdroj vitaminu B17 - amygdalinu )
meruňkový olej
Jak prospívají na zdraví sušené meruňky:
při zácpě ( stačí 4ks denně )
antioxidant
působí proti nádorovým buňkám ( hořká jadérka z meruněk )
při anémii ( chudokrevnost )
prospívají nervové soustavě
zvyšují odolnost proti infekcím
vhodné při redukčních dietách
při šerosleposti, prospívají očím
prospívají peristaltice střev
snižují hladinu cholesterolu
příznivý vliv na vlasy, nehty
prospívá zraku a suchým spojivkám
při ztrátě ostrosti zraku
pro zlepšení nálady
při velké fyzické a psychické zátěži
zpomalují proces stárnutí
prospívá srdci a krevnímu oběhu
působí proti únavě a nesoustředěnosti
působí jako prevence Alzheimerovy choroby
Hořká meruňková jádra: pokud je jíme jako prevenci doporučujeme 5-10 jaderek. Dporučujeme kombinovat konzumaci hořkých jadérek se sušenými meruňkami.
V případě nemoci doporučujeme denně 30-50 jader. (ca 0,7 jadérka X váha v kg) ne však najednou - ale rozděleně během celého dne. V případě nemoci začínáme s 10 jadérky denně a během 2-3 týdnů zvyšujeme na konečné množství. Najednou lze sníst pouze 5-7 jader. Hořké meruňkové jadérka jsou malá, 100g odpovídá cca 200-250ks jader, tedy denní dávka je cca 20g. Lidé, kteří jsou zdraví a chtějí meruňková jadérka jíst jako prevenci, by měli denně sníst 5-10ks jader.