Merlík čilský - Quinoa

06.05.2015 19:49

Merlík čilský - Quinoa

Prastará vysokohorská pseudoobilovina Quinoa má původ v Jihoamerických Andách a je nazývána též jako " zázračné obilí Inků, matka všech obilnin ". Patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And ( kukuřice, brambory, Quinoa ). Nejde o klasickou obilninu, ale patří doQuinoa merlík čilský skupiny Merlíků, jde o jednoletou bilinu dorůstající výšky až 2 metry. Využívají se její semena, která mají velikost 1-3mm.. Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.

Barva Merlíku čilského:

červená
hnědá
fialová
Pasancalla Pasancalla
Pasancalla Pasancalla )
černá
bílo- žlutá
oranžová
Alternativy Quinoa na trhu

mouka ze semen
semena
vločky

Účinky Quinoa -merlíku čilského:

detoxikace
protirakovinové účinky
antioxidant
při redukčních dietách
superpotravina
proti migrénám
prospívá ledvinám
prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
vhodná pro sportovce, vegetariány a celiaky
podporuje růst svalové hmoty
prevence proti Osteoporóze
snižuje vysoký krevní tlak
působí jako prevnce rakoviny tlustého střeva
zklidňuje nervový systém
podporuje trávení a vyprazdňování
postupně do těla uvolňuje energii
pomáhá při cukrovce
přispívá výživě mozku - brainfood

Quinoa je nyní běžně pěstována v těchto oblastech:  Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila loňský rok 2013 jako Mezinárodní rok quinoy.

Použití: snídaňové směsy, saláty,pro zahuštění do polévek, pro různé kaše, rizota, kombinovat můžeme s ovocem i zeleninou, přílohy - alternativa k rýži, kuskusu nebo slzovce obecné.

Příprava: Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení quinoy použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně.

Quinoa - recepty:

Quinoa sa dobre uchováva - dá sa uvariť, upiecť a následne zamraziť. Semienka Quinoa najprv preperieme. Pri varení na 1 diel quinoa použijeme 2 diely vody. Varíme približne 15 minút. Ďalší možný spôsob je quinoa zaliať horúcou vodu a pod pokrievkou nechať pôsobiť aspoň 30 minút až semienka zmäknú.

Quinoa sladká nebo slaná?

Quinoa sa dá upraviť ako sladká a slaná varianta.

Výborný je puding z quinoa s kokosovým mliekom, škoricou, kardamómom a ovocím. Quinou povaríme s kokosovým mliekom a pridáme korenie. Puding nemusíme doslaďovať, sladkú chuť zaistí kokosové mlieko. Na koniec posypeme čerstvým ovocím či inými druhmi semien či sušenými ovocnými plodmi.
Semienka Quinoa môžeme použiť aj ako náplň do paprík či kapustových závitkov. Na panvici na malom množstve kokosového oleja cca 5 minút podusíme zmes cibule, paradajok, húb a cesnaku. Všetko premiešame a vzniknutou zmesou naplníme papriky alebo zabalíme do zelného listu.
Quinoa poslúži ako výborná závarka a zároveň zahusťovadlo do polievok alebo klasicky ako príloha namiesto ryže, kuskusu alebo slzovky všeobecné.