Kešu ořechy a zdraví

16.09.2015 17:01

Kešu ořechy a zdraví

Kešu ořechy ( "hořčíková bomba") jsou jedlé nažky tropického ledvinovníku, strom vyšky cca 10-12m rostoucí v tropech. Jeden vzrostlý ledvinovník může za rok vyprodukovat až 40-50kg kešu oříšků. Strom původem z Jižní Ameriky se postupně rozšířil do Afriky a jižní Asie ( Vietnam, Indie ). Z kešu oříšků se též vyrábí jedinečný olej, který není u nás k sehnání.

Druhy kešu oříšků prodávané v obchodní síti:Kešu oříšky

 

solené
pražené
natural ( natural solené )
Účinky kešu oříšků na zdraví

vysoký obsah omega 3 mastných nenasycených kyselin
Brainfood - posiluje nervovou soustavu – snižují podrážděnost, deprese, nervozitu
snižují hladinu cholesterolu v krvi
podporují regeneraci a snižují únavu
metabolické funkce-vysoký obsah hořčíku  (260 mg/100 gramů ) - podporuje správnou činnost svalů a nervů a pro správnou stavbu kostí
pomáhá při špatném trávení
snižuje bušením srdce či arytmii
zlepšují ostrost zraku - vysoky obsah antioxidantů ( Zea-xantin )
při angíně pectoris
podporují tvorbu spermií
uvolňuje svaly při dlouhodobém zatížení
zlepšuje paměť a myšlení.
přírodní zdroj hořčíku
Účinné látky: 50 % tuků ( omega 3 mastné nenasycené kyseliny ), 20 % bílkovin a 25 % cukrů, kyselina panthotenová (vitamín B5), pyroxid (vitamín B6), riboflavin a thiamin (vitamín B-1) vitaminy A, E, minerály-hořčík, draslík dále železo , mangan, selen a zinek

Graf složení nutričních hodnot