Dýňové ( tykvové ) semínko
Dýňové ( tykvové ) semínko
Tykev obecná (Cucurbita pepo) je jednoletá rostlina s plody dosahujícími váhy až 60kg. Její původ je připisovám Indii. Semena tykve jsou používány jako nejlepší přírodní zdroj zinku, který je potřebný pro stavbu kostí a v všech tkání v těle. Jaké významný zdroj roslinné omega 3 a zdrojem vitamínu A, E a kyseliny listové. Z minerálů obsahuje zejména zinek, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, draslík… Dýňová semínka mají chuť jemně oříškovou.
V jaké podobě můžeme najít semínka z tykve?
dyňové semínko loupané
tykvové semínko
dýňový olej ( přidáváme do pokrmů, salátů, vhodný i na masáže a ošetření pokožky - ekzémy, popáleniny, obnova buněk )
tykvové máslo
Účinky dýňového semínka:
příznivě působí na prostatu
blokuje rakovinné procesy
snižuje hladinu cholesterolu
pomáhají růstu nehtů a vlasů
působí pozitivně na trávící systém
brání padání vlasů
ideální když tělo potřebuje doplnit zinek
povzbuzuje krevní oběh
působí proti střevním cizopasníkům ( např. tasemnice )
podporuje činnost ledvin, působí močopudně
urychluje regeneraci tkání při ekzému, psoriáze (lupénce) a dermatitidě
urychluje hojení při chemických a termálních popáleninách ( zevní použití )
proti zánětlivé účinky
detoxikace střev
jako podpora při ateroskleróze, revmatismu a dně
Doporučenná denní dávka: 1-2 polévkové lžíce loupaných semínek , pokud požíváme semínka preventivně postačí poloviční dávka
Barva semínek: mají zelenou barvu, ale lze koupit i semínka v bílé slupce
Použití: loupaná dýňová semínka se dobře rozžvýkají, lze je přidávat do polévky, pražené na suché pánvi se solí, do ovocných i zeleninových salátů, moučníků, doma pečeného chleba…