Dýňové ( tykvové ) semínko

04.05.2015 21:15

Dýňové ( tykvové ) semínko

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je jednoletá rostlina s plody dosahujícími váhy až 60kg. Její původ je připisovám Indii. Semena tykve jsou používány jako nejlepší přírodní zdroj zinku, který je potřebný pro stavbu kostí a v všech tkání v těle. Jaké významný zdroj roslinné omega 3 a zdrojem vitamínu A, E a kyseliny listové. Z minerálů obsahuje zejména zinek, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, draslík… Dýňová semínka mají chuť jemně oříškovou.

V jaké podobě můžeme najít semínka z tykve?

dyňové semínko loupané
tykvové semínko
dýňový olej ( přidáváme do pokrmů, salátů, vhodný i na masáže a ošetření pokožky - ekzémy, popáleniny, obnova buněk )
tykvové máslo


Účinky dýňového semínka:

příznivě působí na prostatu

blokuje rakovinné procesy

snižuje hladinu cholesterolu

pomáhají růstu nehtů a vlasů

působí pozitivně na trávící systém

brání padání vlasů

ideální když tělo potřebuje doplnit zinek

povzbuzuje krevní oběh

působí proti střevním cizopasníkům ( např. tasemnice )

podporuje činnost ledvin, působí močopudně

urychluje regeneraci tkání při ekzému, psoriáze (lupénce) a dermatitidě

urychluje hojení při chemických a termálních popáleninách ( zevní použití )

proti zánětlivé účinky

detoxikace střev

jako podpora při ateroskleróze, revmatismu a dně

Doporučenná denní dávka: 1-2 polévkové lžíce loupaných semínek , pokud požíváme semínka preventivně postačí poloviční dávka

Barva semínek: mají zelenou barvu, ale lze koupit i semínka v bílé slupce

Použití: loupaná dýňová semínka se dobře rozžvýkají, lze je přidávat do polévky, pražené na suché pánvi se solí, do ovocných i zeleninových salátů, moučníků, doma pečeného chleba…