Datle ( Phoenix dactylifera )

06.05.2015 19:30

Datle ( Phoenix dactylifera )

Datle patří mezi nejstarších a současně také nejzdravější potraviny. Datle ( tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm ) jsou ovoce, které roste na palmě - datlovníku pravém ( Phoenix dactylifera ). a je nazýváno energetickou, minerálovou a vitamínovou bombou. Datle pochází původně z oblasti Přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie. Sušené datle jsou obzvlášť bohaté na draslík a vitaminy B1 a A ( vitamin C téměř chybí ), zdroj niacinu, mědi, železa a hořčíku než datle čerstvé. Čerstvé i sušené datle jsou výživné enormním obsahem cukru ( 30-70% ) - rychlý zdroj energie. Datle v čerstvém stavu obsahují asi 30% vody a 50% cukrů. Sušené bobule mají méně než 10 % vody a poměr cukru přesahuje 60%.

Datle sušené a zdraví:

jedinečný zdroj energie při fyzické aktivitě ( jedna datle dodá dostatek energie na dobu 15 minut )
účinný uspávací prostředek
vhodné jako výživa pro duševně pracující
snižují krevní tlak
dobrý zdroj přírodního vápníku
vhodný na výživu pleti a vlasů
povzbuzují při poklesu výkonu a únavě ( narozdíl od kávy a čaje neobsahují tein či kofein )
mírné afrodiziakální účinky
nejlepší náhrada sladkostí
působí jako ochrana našeho těla před kornatěním tepen
datle působí jako přírodní aspirin ( proto je vhodná konzumace zejména v zimním období )
příznivě působí při nachlazení a rýmě
díky antioxidantům podporují imunitu
pomáhá při nespavosti ( několik datlí před spaním )
díky obsahu vápníku prospívají kostem a zubům
přírodní zdroj tryptofanu

Chuť: velmi sladké

Použití: základ pro slané i sladké vaření, slouží i jako náhrada chleba, vhodné na svačinu v sušené podobě, můžeme kombinovat s tvarohem nebo jogurtem

Kde se pěstují datle?

Datle mají svoji kolébku v Severní Africe - Maroku ( díky Féničanům se rozšířila po celém středozemí )  . Nyní se pěstují v Iráku, Egyptě, Maroku, ale také v Indii,  Pákistánu, na Kanárských ostrovech a Severní Americe

Kde koupit sušené datle?

Více informací najdete zde: