Cordyceps sinensis

25.03.2015 19:36

Cordyceps sinensis

divoký cordyceps
 

Divoký Cordyceps sinensis je cizopasná houba, která roste v horských oblastech Tibetské náhorní plošiny. Jedná se o region, který zahrnuje část Tibetu, Číny, Indie, Nepálu, Bhútánu dalších oblastí.  Houbě Cordyceps jsou přisuzovány mnohé léčivé účinky a v čínské medicíně je Cordyceps používán již více než 1200 let.

 cordyceps rúst

V průběhu tisíciletí byl Cordyceps sinensis ceněn po celé Asii jako jeden z nejúčinnějších přírodních léků pro posílení vitality a podporují dlouhověkost. Tento  bylinný adaptogen, Cordyceps sinensis obsahuje mnoho účinných látek, jako jsou: ribonukleosidy, mannitol, steroly, organické kyseliny, polysacharidy, proteiny, polyaminy, aminokyseliny, dismutázy, dipeptidy, vitamíny, a různé stopové prvky. 

Cordyceps sinensis je považován za léčivou houbu, která zvyšuje energii, stimuluje imunitní systém, a působí na tělo jako celkové tonikum. Je  to jedna z více slavných čínských hub či bylin, která  získala pozornost Západního světa  v posledních několika desetiletí pro svoje pozitivní nezaměnitelné  výsledky.

Cordyceps se používá v tradiční čínské medicíně (TCM), k léčbě ledvin, plic, jater a srdečních onemocnění po tisíce let a navíc se  také používá k inhibici růstu nádorových onemocnění v celé  Asii. Bylo zjištěno, že většina místních čínských lidových léčitelů používá Cordyceps k léčbě více než 21 nemocí. Navíc lékaři TCM používali houbu k posílení imunit.systému a ke zmírnění bolesti spodní části zad. Mezi jeho další vlastnosti patří také schopnost zaměřit se na únavu a upravit „energii či“ v těle. Proto je  Cordyceps sinensis   označován právem jako léčivý přípravek, který má široké léčivé vlastnosti.   

Cordyceps sinensis si získal celosvětovou pozornost, když v roce 1993 dva čínští atleti zlomili světové rekordy v běhu na 1500m, 3000m a 10Km o 42 sekund na národních  hrách v německém Stuttgartu. Za jeden týden bylo pokořeno celkem 9 světových rekordů! V rozhovorech čínský trenér potvrdil, že houba Cordyceps, pokud se používá denně,  výrazně zvyšuje výkon a vytrvalost.Tato událost vedla k mnoha novým výzkumům studiím zabývajícími se o zdravotní přínosy této houby. Nedávné studie v ní odhalili antibiotické a protinádorové látky, antioxidanty a zjistily, že příznivě působí na astma a na únavu. Klinické studie prokázaly, že Cordyceps sinensis má vliv na mužskou pohlavní soustavu, včetně erektilní dyfsunkce a produkce testosteronu. 

Kdy je dobré Cordyceps užívat? Pokud trpíte nějakou z těchto nemocí, může Cordyceps velmi dobře pomoci jako doplňková léčba.

  • DÝCHÁNÍ: zápaly průdušek a plic, astma, emfyzém plic a TBC.

  • SRDCE A CÉVY: ischemická choroba srdeční, stenokardie, arteroskleróza a infarkt myokardu.

  • VYLUČOVACÍ A POHLAVNÍ ORGÁNY: pyelonefritida, glomerulonefritida, cystitida, enuréza, endometrióza, salpingooforitida.

  • JÁTRA: hepatitida, cirhóza.

  • KREV: trombocytopenická purpura (Verthofova choroba), leukózy.

  • INFEKCE: chřipka, nemoci dýchacích cest.

  • DALŠÍ ONEMOCNĚNÍ: pocity slabosti, pocení, poluce, autoimunitní choroby, revmatizmus, nádorová onemocnění, předčasné stárnutí kůže, detoxikace organismu (po nemocech, po masivní medikamentózní léčbě, po pobytu v radioaktivní zóně, při a po akutních i chronických otravách) a stresu.

  • AKNÉ: smícháním prášku z Cordyceps kapsle a Zeolitu je možné účinně léčitakné


cordyceps 

Jaké léčivé látky v Cordyceps sinensis nalezneme? 
Pokud je správně zfermentováno a pěstováno, obsahuje prášek Cordyceps 30% polysacharidů, protejny, tuky, 18 druhů aminokyselin, včetně 8 esenciálních aminokyselin. Je v něm také vitamín B 12, fungisterol, alkaloidy a další vitamíny. Je v něm i 7% přírodního mannitolu, a 0,2% cordycepinu, což je přírodní adenosin, který vykazuje potencionální protinádorovou aktivitu.  


Adenosin se jako signální molekula váže na adenosinové receptory (subtyp A1, A2A, A2B, A3), které prostřednictvím G-proteinů ovlivňují mnoho buněčných signálních drah. Přes tyto dráhy pak adenosin reguluje energetickouhomeostázu , projevuje se v regulaci funkce různých orgánů a také v modulaci nervového a imunitního systému, čímž se může účastnit řady patologických procesů. Farmakologické ovlivnění konkrétních adenosinových receptorů nebo enzymů jeho metabolismu může sloužit jako účinná terapie. Některé léky založené na tomto systému už se používají, jiné jsou testovány a řada dalších bude jistě vyvinuta. 

Jestliže uvažujete o koupi Cordyceps sinensis, vždy se informujte o tom, jaké má složení, kde byl vypěstován a jakou metodou byl sklizen. Je dobré vědět, že čím více obsahuje polysacharidů, tím je účinnější, pokud jsou hodnoty polysacharidů v prášku méně, než 30% nemá Cordyceps dostatečnou sílů. Ideální způsob zpracováníCordyceps sinensis fermentace, protože se díky ní v houbě ještě namnoží vitamíny, polysacharidy a aminokyseliny, prášek je také stabilnější vůči vnějším vlivům a má i delší hodnotu spotřeby. Dejte si také pozor, aby byl Cordyceps balen bez pojiv a želatiny, ideálně ve veganských kapslích. Pokud už doma nějaký Cordyceps máte, můžete si udělat jednoduchý test, otevřete kapsli a ochutnejte prášek. Ten by měl mít díky adenosinu v něm obsaženém nahořklou chuť podobnou mandlím. Pokud chutná sladce, bohužel je do něj přimícháno mnoho pojiv a není dostatečně kvalitní

Náš Cordyceps sinensis roste ve vysokohorských oblastech Tibetu, kde je ideální nadmořská výška 3500m. n. m pro jeho růst a jeho pěstitelé se snaží co nejvíce napodobit podmínky, ve kterých roste divoce. Díky tomu, dosahuje náš Cordycepsnejvyšší kvality a má certifikáty 100% USDA a Certified Organic EU. Po vypěstování se zfermentuje v bio-reaktoru, kde probíhá submersní (hloubková) fermentace. Po vysušení už se prášek pouze přidá do vegan kapslí a může se podávat. 

 

 
cordyceps miska