Chlorella pyrenoidosa

23.03.2015 23:28

Chlorella pyrenoidosa

 

je sladkovodní sladkovodní řasa byla objevena v roce 1890, její buněčný obsah je mimořádně hodnotný, až 60% tvoří bílkoviny, sacharidy ( převážně škrob ) tvoří asi 10%, tuky cca 15% ( esenciální nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linolenová ), 8% vlákniny, 2-4% chlorofylu ( až 10 x více, než u vojtěsky ), chlorella obsahuje také karotenoidy( nejcennější betakaroten ).

Chlorella a její druhy:

 
  • chlorella pyrenoidosa
  • chlorella vulgaris - chlorella Japan
  • chlorella SP
  • chlorella kessleri ( pěstuje se v České republice )

Co je dezintegrovaná chlorella pyrenoidosa?

dezintegrace je unikátní proces zpracování ( tzv. dezintegrace chlorelly je výrobní proces, kdy při tlaku v řádu stovek atmosfér do sebe narážejí buńky chlorelly a tím dojde k mechanickému narušení bunečné stěny))při kterém dochází k narušení jádra buňky chlorelly a díky tomu mohou enzymy a trávící šťávy zpracovat pro nás organismus všechny výživné látky obsažené v chloreře ( vstřebatelnost až 90%). Mylně je tak někdy chápáno a zaměňováno, že proces dezintegrace spočívá  pouze v prostém rozemletí sladkovodní řasy.

Jaké značky dezintegrované chlorelly na trhu např.najdeme?

  • Chlorella Queen Eunike
  • Chlorella Fresh
  • Chlorella HQ Salvia paradice
  • Chlorella Japan
  • Chlorella natural
  • AWA superfoods Chlorella 200g

Co je lyofilizace ( rehydratace )?

zjednodušeně řečeno se jedná o patentovaný výrobní proces, kdy se použivá sprejového předsušení a sublimačního sušení (zmrazení – teplo –odpaření), kdy se dosáhne extrémně nízké vlhkosti cca 1-2%. Navíc oproti sušení horkým vzduchem jsou při lyofilizaci zachovány veškeré vitaminy, enzymy a výživné látky.

 

Řasa Chlorella pyrenoidosa - aktivní látky:

  • obsahuje růstový faktor CGF, který podporuje buněčný růst
  • Chlorellin je probiotikum a přírodní antibiotikum 
  • vitaminy A, vitaminy skupiny B, C, D, H
  • obsahuje významné minerály, zinek, fosfor, vápník, hořčík a železo
  • bílkoviny - čistý rostlinný protein ( až 60% )
  • chlorofyl 1-7% ( nejvyšší obsah z rostlin )

Chlorella a její účinky:

  • reguluje hladinu cholesterolu v krvi
  • v kombinaci s ječmenem působí synergicky ( snižují kyselost a potlačují rozvoj plísní a kvasinek )
  • přírodní antibiotikum a probiotikum ( pozitivně působí na střevní mikrofloru a zlepšuje trávení )
  • pomáhá při detoxikaci ( nutný dostatečný a pravidelný přísun vody )
  • posiluje imunitní systém
  • antioxidant
  • pomáhá při chronické únavě
  • eliminuje dopady stresu
  • podporuje růst svalové hmoty
  • urychluje hojení ran a zánětů ( vnější použití )
  • upravuje krevní tlak a zabraňuje srážení krve
  • prevence kardiovaskulárních chorob
  • podporuje regeneraci tkání, dělení a růst buněk
  • zlepšuje spánek a paměť
  • působí jako prevence nádorových onemocnění

 

Dle jakých kriterii můžeme porovnat kvalitu chlorelly u různých výrobců a dovozců?

  • o jaký druh chlorelly se jedná
  • postup zpracovaní chlorelly , např. sušení ,lisovaní tablet , jakým způsobem je řasa dezintegrovaná další.
  • země původů chlorelly-suroviny ( nejhorší kvalita může být u výrobků z Číny - špatné životní prostředí, způsob sušení atd. )

Dávkování: standardní dávky je cca 5 g (20 tablet) denně, zapít dostatečným množstvím vody( aby fungovala detoxikace ) ideálně nalačno cca 30 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po jídle. ( Říční řasu chlorellu užívejte od 3 tablet denně, s postupným zvyšováním během zhruba 2 týdnů do té doby, dokud není stolice zelená... Poté užívejte 2 -4 gramy což je 10 – 20 tablet denně. U dětí doporučujeme poloviční dávku. )

Velké srovnání Chlorell-1_4.11.2013.pdf (184785)

Nutriční hodnoty

ve 100 g výrobku

Energie

1653 kJ

Bílkoviny

65 g

Sacharidy

8 g

Tuky

12 g

Vápník

441 mg

Hořčík

337 mg

Železo

120 mg/216 mg

Zinek

2,16 mg

Draslík

1053 mg

Chlorofyl

2480 mg

Beta karoten

18 mg

Kyselina listová  

3300 µg

Vitamín A

11400 µg

Vitamín E

5,5 mg

Vitamín B6

3,17 mg

Vitamín B12

6,5 µg

Vitamín C

42 mg

   

 

Příklad vysokého obsahu některých životně důležitých složek potravy v řase Chlorella vůči jiným potravinám, známým též vysokým podílem těchto látek