Arónie - Černý jeřáb a její účinky

15.10.2015 17:16

Arónie ( čerfný jeřáb ) a její účinky

Plody arónie mají až 16% cukrů, nejvíce fruktózy a glukózy, asi 3,5% přírodního sorbitu, málo sacharózy a obsahují až 60% natrpklé a nakyslé velmi silně barvicí šťávy rubínově červené barvy.

  • silný antioxidant
  • podporuje ia posiluje munitu
  • pohlcovač volných radikálů
  • prevence proti rakovině
  • pomáhá dobré kondici našich cév
  • prospívá zdravému krevnímu oběhu
  • stabilizuje krevní tlak ( i snižuje vysoký krevní tlak )
  • přirozený regulátor cholesterolu
  • antibakteriální a antiseptické schopnosti
  • působí proti žaludečním vředům
  • dokáže regulovat nesprávnou činnost štítné žlázy( při její nadměrné či naopak snížené funkci), obsahuje min. 40 mikrogramů jódu na 100 g
  • díky vysokému obsahu jódu ( žádoucí zejména pro těhotné a kojící ženy a děti. U dětí má jód důležitou roli při rozvoji mozku a inteligence, při prevenci zubního kazu )
  • posiluje funkci jater a ledvin
  • vysoký obsah antokyanů 1480 mg na 100 g čerstvých bobulí - 3 x více než u borůvek
  • vysoký obsah  rutinu který spolupůsobí s vitaminem C ( při konzumaci doporučujeme arónii kombinovat s rakytnikem, borůvkou nebo brusinkou )
  • působí proti oxidačnímu stresu
  • detoxikace organismu ( hlavně játra a ledviny )
  • antokyany obsažené v arónii zpomalují nebo dokonce zastavují růst rakovinných buněk
  • působí v případě karcinomu střev
  • působí výrazně protiskleroticky
  • proti ateroskleróze (zpevňuje a rozšiřuje cévy a kapiláry ) díky rutinu
  • nedostatek vitaminu P
  • celkově posiluje organismus
  • vhodný při cukrovce ( vhodná pro diabetiky ) -  antidiabetikum, snižuje hladinu krevního cukru a podporuje vlastní syntézu inzulínu.
  • prevence proti nachlazení, chřipce a dokonce i zápalu plic
  • podporuje správnou funkci jater
  • zlepšuje soustředění, paměť a vitalitu - brainfood
  • podporuje hojení ran
  • obsahuje přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky

Aktivní látky u černého jeřábu-Arónie:

Sacharidy
Vitamin P ( Bioflavonoidy - polyfenoly, antokyany, hesperin, hesperidin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutinaj.)
Vitamíny - C , E , K , B1 , B2 , B6 , B 9, provitamin A, P
Minerály a stopové prvky - draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód (  400 mikrogramů jódu na 100 g ), mangan, bór, kobalt, molybden
Organické kyseliny - kyselina jablečná, vinná, citrónová, jantarová
vysoký obsah jódu
Barva plodů : černá purpurová ( podobná borůvkám a Acai )
Chut: trpká nasládlá, po přidání cukru připomínách chuť borůvek
Doporučená denní dávka Arónie: u šťáv 50-100ml u sušených plodů jednu až 2 polévkové lžíce( do jogurtů, musli, mléčné koktejly atd.)
u Aronie cca 30 bobulí., nejvhodnější doba na konzumaci je září.

TIP sirup z Arónie za studena: 2 l plodů arónie , 80 g kyseliny citronové, asi 2 až 3 kg cukru ( do 5-ti litrové sklenice dáme cca 2l arónie, přidáme vyselinu citronovou a zaleje mecháme 32-40 působit. Potom vodu odlejeme přes cedítko a plody arónie rozmačkáme, následně přidáme cca 2kg cukru a mírně promícháme 2-3 hodiny. A máme hotový sirup z Arónie!

Další recepty s Arónií